Torka mat

Friluftsmat är så sjukt dyr och för att spara lite pengar så har jag börjat titta på att torka min egen mat. För att göra det på enklast sätt så behöver man en mattork och en bra sådan kostar över 2000 kr och det är för dyrt för mig i nuläget. Men när jag var på Jula så fick jag syn på en frukt och svamptork för 299 kr (kostar nu 199 kr) och det var så billigt att jag bara var tvungen att köpa en. Mitt första torkprojekt blev 250 g champinjoner och det gick ganska bra. Jag gjorde lite missar men så blir det när man aldrig gjort en sak innan. Andra torkningen fick bli bananer och det gick riktigt bra förutom att de blev lite bruna men det kan man förbygga om man förbehandlar dem med askorbinsyravatten. Torktiden för bananerna blev 9,5 h i 50 grader. Champinjonerna är jag osäker på men runt 20-22 h i 35 grader tror jag.

Bananerna blev mycket godare än de man köper i butik för de blev lite sega med mycket starkare banansmak. Kan nog bli ett bra alternativ till godis.

Torka kött verkar bli svårt i denna torken för jag har bara fått upp temperaturen till 50 grader i den och det behövs 70 grader för att torka kött. Jag kommer göra ett försök längre fram men jag tror inte det kommer gå så bra. Jag får hoppas på det bästa för det är proteinkällor som är den svåra biten att få med på tur så det måste jag lösa på något vis.