Vetenskapens värld – Myter kring träning och hälsa

Jag tittade på vetenskapens värld igår och det var riktigt intressant. En sak som togs upp var att forskare hade upptäckt att en lite del människor inte svarar på konditionsträning. De kan helt enkelt inte förbättra sin syreupptagningsförmåga hur mycket de än tränar. Det ska visst vara genetiskt så det ska inte gå att förändra. Jag personligen tycker det låter mycket konstigt och tycker att ett test på 20 veckor som forskarna hade gjort är i det kortaste laget för att dra en sådan slutsats. Dessa människor kanske behöver år av regelbunden träning för att de ska få resultat. En längre studie vore jätteintressant tycker jag. Sedan har jag ju i och för sig tyckt att jag själv svarar väldigt dåligt på just konditionsträning så det kan säkert stämma det forskarna har kommit fram till men att det ska vara omöjligt att få bättre syreupptagningsförmåga för dessa människor låter i mina öron mycket otroligt. De kanske bara behöver mer tid och annan typ av träning för att få resultat så mer forskning innan jag blir övertygad.

En annan sak som de tog upp var hur mycket vardagsmotionen kan påverka hälsan positivt. Så ni som inte gillar att träna kan få riktigt bra hälsovinster av att bara börja röra på er mer i vardagen, t.ex. ta trapporna i stället för hissen, har du ett stillasittande arbete så gå upp och rör på dig en gång i halvtimmen och varför inte ha ett möte under en promenad. Listan kan göras lång och med rätt attityd och fantasi så kan de flesta hitta sätt att bli mer aktiva på. Det är jag övertygad om.

Vill ni se avsnittet så ligger det uppe på SVT-play (men bara i sex dagar till så skynda er att se det). Länk till avsnittet.

6 reaktioner på ”Vetenskapens värld – Myter kring träning och hälsa”

 1. Jag är enormt skeptisk precis som dig när det gäller konditionträning. Tror inte alls på det förrän jag ser riktiga bevis på att det är så. När det gäller något sånt så vill jag se studier på x antal tusen människor under en väldigt lång tid.

  Att vissa människor inte kan komma ner i vilopulser under 40 hur dom än tränar och inte lyckas komma upp i enorma nivåer i lungkapacitet kan jag definitivt tro på men att man skall kunna få en förbättring är jag ganska övertygad om. All träning påverkar människor olika. En del har svårare att bygga muskler, en del har svårt att förbättra lungorna osv. Men med rätt träning och rätt tidsram så borde allt vara möjligt.

  Skall jag vara jobbig så säger jag att dom forskare som gjort studierna inte gillar konditionsträning och vill ha en etablerad ursäkt till att slippa träna.

  Som sagt, vi alla fungerar olika och klarar saker på olika sätt. Oavsett om det handlar om att bli av med laster, förbättra sin kapacitet, osv. Många av oss kommer aldrig nå superelitnivån oavsett men jag är övertygad om att alla kan lägga sig över det snitt som finns idag.

  1. Det ska bli riktigt intressant att se om deras teori bekräftas eller motbevisas i framtiden. Det vore ju tragiskt för den som är drabbad om det stämmer.

 2. Kom och tänka på en sak.

  Det finns massor av exempel där människor motbevisar vården. Människor som har fått veta att dom inte kommer kunna göra si och så pga skada, sjukdom etc. Och sen har dom klarat av att göra det, och dessutom bättre än vad dom själva trodde.

  En av författarna till min triathlon bok fick veta att han aldrig skulle kunna gå efter en skada. Nu är han en framgångsrik triathlete.

 3. Jo, när dom testat minst 10000 personer i 10 år så kan man se vad resultaten visar och göra en bedömning om det. Men det är kraven för att jag skall börja lyssna. 🙂

  Jag har haft bättre kondition så jag vet i alla fall att den kan bli sämre, och förhoppningsvis så tyder det på att den även kan bli bättre igen. Kan det gå åt ett håll så borde det kunna gå åt det andra. 😛

Kommentarer inaktiverade.