Att hålla vikten efter diet

Jag lyssnade på ett avsnitt av kropp och själ igår. Det handlade om att hålla vikten efter en diet och programmet fick mig att fundera lite om hur det kommer bli när jag nått min målvikt. Tidigare har tankarna gått till att det ska bli skönt när jag når målvikten för då kan jag slappna av lite och äta lite mer friare men så verkar det inte fungera. Dieten är enligt programmet bara starten och den lättaste delen av en livslång kamp. Har man en gång varit överviktig så strävar kroppen till att bli det igen. Forskarna har inte så stor koll på varför det är så men vissa studier visar på att det kan vara hormonerna som spelar ett spratt. Hormonerna gör att en person som gått ner i vikt känner sig mycket hungrigare än en person som alltid varit normalviktig och effekten sitter även i ett år efter målviktsdatumet. Exakt hur länge effekten sitter i vet man inte. En annan förklaring kan vara att det finns fler fettceller i en överviktig persons kropp och de försvinner inte vid en viktreduktion utan de krymper bara. Detta gör att det finns fler hungriga fettceller som gör allt för att bli mätta. Resultatet blir att man går upp i vikt mycket lättare än en normalviktig person. Detta gör ju att jag får tänka om lite och försöka acceptera att jag ständigt kommer behöva ha ett vakande öga på min vikt så länge jag lever. Det känns ju lite tungt men människor har levt med värre åkommor och sjukdomar och ändå levt ett bra liv så då måste ju jag klara av detta.
En positiv sak kom fram i programmet och det var att om man har en fettlever och man går ner i vikt så är det fettet i levern som försvinner först. Detta gör att jag kan pusta ut lite för jag fick den diagnosen för ett par år sedan. Min lever hade en del fett inlagrat i sig men nu borde det vara borta om man ska tro programmet. Skönt i så fall men jag får göra nya tester i framtiden för att bekräfta det.

Lyssna: Kropp & själ